Akavan Erityisalojen ja sen jäsenjärjestöjen porukka sai Mari Löfgrenin yhteiskuvaan Kolmen sepän patsaalla. (Kuva: Mauri Ratilainen)

Akava toteutti tiistaina 6.2. 18 jäsenliittonsa kanssa ulosmarssin klo 14–16 Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Ulosmarssi oli poliittinen mielenilmaus, joka oli kohdennettu maan hallituksen suunnittelemia työelämä- ja työmarkkinaheikennyksiä vastaan.

Päivä oli historiallinen keskusjärjestö Akavalle. Ky­seessä oli Akavan historian ensimmäinen poliit­tinen mielenilmaus. Osa yksittäisistä akavalaisista liitoista on osallistunut jo aiemmin poliittisiin mielenil­mauksiin.

Liitot mukana näkyvästi ulosmarsseissa!

Akavan ulosmarsseissa oli mukana 18 akavalaista liittoa. Yhteistiimin liitoista mukana olivat Agronomiliitto, Aka­van Erityisalat, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Psykologiliitto, Tradenomit ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA.

Studio seurasi ulosmarssitapahtumia

Akava toteutti myös ulosmarsseja reaaliaikaisesti seuraavan Paremman työelämän puolesta -ulosmarssistudion. Studiolähetyksessä oli haastatteluja ja tilannekuvaa studion asiantuntijoilta ja kolmesta ulosmarssitapahtumasta.

Ulosmarssitapahtumassa Helsingissä poliisin arvioin mukaan Kolmen Sepän Patsaalla oli noin 500 osallistujaa. Porthanialta lähteneessä mielenilmauskulkueessa oli noin 100 osallistujaa.

Turun ja Tampereen tapahtumissa oli mukana noin 500 osallistujaa kummassakin.

Muiden liittojen toimet

SAK toteutti viikolla 5 1.–2.2.2024 kaksipäiväiset lakot. Lakkoon osallistui myös STTK:n jäsenliittoja ja Akavasta Insinööriliitto.

Kuntasektorin liitot järjestivät poliittisen lakon 31.1.–1.2, joka kohdentui varhaiskasvatuksen palveluihin Hel­singissä.

Nyt meneillään ovat SAK:n ja STTK:n liittojen ilmoit­tamat pääosin vientiin kohdentuvat lakot ajalla 11.-24.3.2024.

Jäsenen suojaus

Ammattiliiton jäsenellä on oikeus osallistua poliittiseen mielenilmaukseen työajalla. Tämä edellyttää, että jäsenen ammatti­liitto on tehnyt asiasta päätöksen. Liiton päätös siis suojaa jäseniä, eikä työnantaja voi kohdentaa jäseneen rankaisutoimia.