HYVTES määrää hyvinvointialan yleiset palvelussuhteen ehdot, eli toimii pohjana muille sopimuksille samaan tapaan kuin KVTES aiemmin. HYVTESin piirissä on noin 26 000 palkansaajaa.
Viime kesänä kunta-alalle solmitussa virka- ja työehtosopimuksessa osapuolet sopivat, että ne neuvottelevat Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) määräysten teknisestä siirrosta Hyvinvointialueiden yleisen virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) määräyksiksi. Näistä asioista on keväällä sovittu, ja HYVTES on tullut voimaan 1.3.2023.
HYVTES on yksi kolmesta hyvinvointialueilla ja -yhtymissä sovellettavista sopimuksista. Muita sopimuksia ovat Lääkärien virka- ja työehtosopimus (LS) 2022–2025 ja Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimus 2022–2025 (SOTE-sopimus). HYVTESin sopimuskausi päättyy kuten muiden hyvinvointialan sopimusten eli 30. huhtikuuta 2025.
Sopimus määrää hyvinvointialan yleiset palvelussuhteen ehdot, eli toimii pohjana muille sopimuksille samaan tapaan kuin KVTES aiemmin. Yleiset ehdot koskevat muun muassa vuosilomia, virka- ja työvapaita sekä perhevapaita. Lisäksi sopimus sisältää määräykset hyvinvointialueiden ja -yhtymien luottamusmiehistä ja työsuojeluvaltuutetuista.
Suoraan HYVTES:n piirissä on noin 26 000 palkansaajaa. Sopimuksen suurimpiin ammattiryhmiin kuuluvat palo- ja pelastushenkilöstö sekä hyvinvointialueiden palveluksessa olevat toimisto- ja hallintotehtävissä työskentelevät henkilöt sekä ruokapalveluhenkilöstö.
Palkkausjärjestelmästä neuvotellaan
HYVTESissä on sovittu palkkaustyöryhmästä, jonka tehtävänä on neuvotella uudesta palkkausjärjestelmästä, jolla korvataan nykyinen tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmä. Teknisen alan liitteen palkkausmääräysten mahdollinen integrointi HYVTESin palkkausjärjestelmään neuvotellaan teknisen alan liitteen palkkaustyöryhmässä.