Ylityö- ja vuoronvaihtokielto = Liitto kehot­taa jäseniään olemaan suostumatta ylitöihin tai vaihtamaan työvuoroaan. Työtekijän/viranhaltijan ei tarvitse normaalistikaan suostua ylitöihin eikä vaihtamaan vuoraan työvuorolistan julkaisemisen jälkeen. Työtaistelutoimenpiteen tästä tekee liiton kehoitus/päätös jäsenille. Toimen seurauksena palvelutuotannossa ilmenee helposti ongelmia.

Lakkovaroitus = Ammattiliitto ilmoittaa, etteivät sen jäsenet tule työhön. Lakkovaroitus annetaan työnantajaliittoon ja valtakunnansovittelijalle ja siinä määritetään, mitä työnantajia ja mitä tehtä­viä lakko koskee sekä kuinka kauan lakko kestää.

Lakko = Työntekijä/viranhaltija ei tule työhön, vaikka on työpäivä. Poissaolo lakon vuoksi on mahdollinen, jos työntekijän liitto on ilmoittanut asiasta etukäteen työnantajalle (lakkovaroitus työnantajaliittoon ja valtakunnansovittelijalle). Työntekijä/viranhaltija menettää palkan ko. ajalta. Liiton ilmoitus suojaa työntekijää/viranhaltijaa, eikä työnantaja voi kohdistaa työntekijään/viranhaltijaan muita toimia. Lakko on mahdollinen, kun työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt. Liitto maksaa lakkoavustuksen.

Ulosmarssi = Lyhyt lakko. Esimerkiksi työpaikalta poistutaan kesken työpäivän. Työntekijä/viranhalti­ja menettää palkan ko. ajalta. On mahdollista, kun työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt. Liitto voi maksaa lakkoavustuksen.

Onko esihenkilöllä oikeus osallistua lakkoon?

Esihenkilöllä on oikeus osallistua lakkoon. Työ- ja virkaehtosopimuslaeissa ei ole rajoitettu kenen­kään kuntasektorilla työskentelevän lakko-oikeut­ta. Lakkovaroituksessa määritellään ketkä osallis­tuvat lakkoon. Jos esihenkilön työtehtävät ovat lakon piirissä, osallistuu hän lakkoon riippumatta siitä, onko hänet nimetty työnantajan edustajaksi (Työtuomioistuimen ratkaisu TT 2022:47). Työnan­taja ei saa kieltää osallistumasta lakkoon tai rajata vastuuhenkilöitä etukäteen työtaistelun ulkopuo­lelle.

Saako työnantaja selvittää lakkoon osallistumista?

Työnantajalla ei ole oikeutta selvittää etukäteen lakkoon osallistumista tai töihin tulemista lakon aikana. Työntekijällä/viranhaltijalla ei ole velvolli­suutta ilmoittaa lakkoon osallistumisesta. Työnan­tajalla ei ole oikeutta kerätä yksittäisten jäsenten ammattiliiton jäsenyystietoja mahdollisen lakon varalle (EU:n tietosuoja-asetus GDPR). Näistä kyselyistä pitää ilmoittaa heti omaan liittoon/luot­tamusmiehelle. JUKO reagoi kaikkiin lakon murta­misyrityksiin.

Miksi minun pitää osallistua lakkoon tai muihin työtaistelutoimenpiteisiin?

Työtaisteluissa osoitetaan työnantajaa kohtaan joukkovoimaa. Liiton jäsenyys velvoittaa yksittäisiä jäseniä toimimaan liiton lakkopäätöksen mukai­sesti. Eri ammattiryhmiä edustavat liitot tekevät yhdessä lakkopäätöksen neuvottelujärjestössämme JUKOssa. Lakkoon on aina vankat perusteet. Taus­talla on käyty pitkiä neuvotteluja, eri vaihtoehtoja on punnittu ja työntekijäpuolella ei ole tilanteessa enää muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa lakko.

Työtaistelun hyödyt nähdään usein pitkällä aika­välillä. Työtaisteluilla varmistetaan kohtuulliset sopimusehdot. Jos yksittäinen jäsen ei osallistu lakkoon, hänet voidaan erottaa ammattiliiton jäsenyydestä. Lakkoon osallistumisessa on kyse myös solidaarisuudesta muita työntekijöitä ja liiton muita jäseniä kohtaan.

Kun jäsen on lakossa, liitto maksaa lakkoavustuksen ja edellyttää, että lakossa olevat osallistuvat lakkovahtitoimintaan ja tapahtumiin.