Pahimmat pelot eivät toteutuneet yksityisellä sektorilla. Neuvottelupöytään palataan heti kesän jälkeen.
Yksityisen sektorin työehtoneuvottelukierros käynnistyi jännittyneissä tunnelmissa puolisen vuotta sitten. Epävarmuutta aiheutti ennen kaikkea se, että kaksi merkittävää työnantajapuolen toimijaa - Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus - ilmoittivat lopettavansa keskustason työehtosopimustoiminnan joko kokonaan tai sitten ainakin tavoittelevansa merkittäviä muutoksia neuvottelujärjestelmään.
Näin puolta vuotta viisaampana voi onneksi todeta, että pahimmat uhkakuvat työehtosopimusjärjestelmän romuttamisesta eivät toteutuneet. Pikemminkin voidaan todeta, että olemassa oleva neuvottelujärjestelmä osoitti jälleen vahvuutensa. Metsäteollisuuden alalla ja myös tietoalalla (esim. erilaiset ohjelmistoyritykset) työntekijäjärjestöjen kanssa on solmittu kattavia yrityskohtaisia työehtosopimuksia ja teknologiateollisuudessa alan uusi työnantajayhdistys otti puolestaan nimiinsä valtakunnallisen ja yleissitovan työehtosopimustoiminnan.
Akavalaiset päänavaajina
Yksityisen sektorin työehtosopimusten päänavaus tapahtui sinänsä tuttuun tapaan teknologiateollisuuden toimialalla. Tällä kertaa neuvotteluratkaisut avasi kuitenkin heti vuoden 2022 alussa akavalainen Ylemmät Toimihenkilöt YTN.
Omassa neuvottelupöydässään YTN joutui varsin pitkään kamppailemaan yleiskorotusten säilyttämisen puolesta. Tässä loppujen lopuksi onnistuttiin ja alan ylempien toimihenkilöiden palkat kohoavat vuonna 2022 vähintään 0,9 %:n yleiskorotuksella ja 0,9 %:n paikallisella erällä, ellei talokohtaisesti muista järjestelyistä sovita. Teknologiateollisuuden työntekijä- ja toimihenkilöliitot pääsivät omissa sopimuksissaan lakonuhkien avulla noin 2,0 %:n korotuksiin, joissa yleiskorotuksen osuus on hieman ylempiä toimihenkilöitä suurempi. Kaiken kaikkiaan yksityisen sektorin sopimusaloilla vuoden 2022 kustannusvaikutus näyttää asettuneen 1,8–2,0 %:n tuntumaan.
Perhevapaat työryhmiin
Tekstikysymysten osalta tämä neuvottelukierros ei tuonut yksityiselle sektorille merkittäviä uusia avauksia. Suuri lainsäädäntöuudistus perhevapaita koskien on toki kaikkien tiedossa ja työehtosopimuskohtaisissa työryhmissä on tarkoitus sopia siitä, miten ennen kaikkea eri perhevapaiden palkallisuus synnyttävän ja ei-synnyttävän vanhemman välillä jatkossa hoidetaan.
Hieman hankalan raamin tälle sopimiselle aiheuttaa tosin se, että valtaosassa työehtosopimuksia perhevapaauudistus on sovittu toteutettavaksi kustannusneutraalisti. Toki valtiovalta tukee vanhempainpäivärahojen muodossa perhevapaita aikaisempaa enemmän, joten sinänsä neuvotteluvaraa tässäkin asiakokonaisuudessa on.
Eräitä ylempien toimihenkilöiden merkittäviä sopimuskokonaisuuksia on vielä edelleen auki. Näihin kuuluvat muun muassa energiateollisuuden toimiala ja rahoitusala. Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että kyseisten alojen ratkaisut tulevat tavalla tai toisella noudattelemaan teknologiateollisuudessa omaksuttua linjaa.
On kuitenkin syytä huomata, että yksityisellä puolella TES-neuvottelupöytiin palataan varsin pian, sillä vuoden 2023 palkantarkistuksia koskevat neuvottelut alkavat heti kesälomien 2022 jälkeen.