Kunnissa ja hyvinvointialueilla neuvotellaan tänä keväänä palkankorotusten kohdennuksista.
Viime vuonna solmittujen kunta-alan sopimusten sekä niihin liittyvän palkkaohjelman korotukset pyörähtävät toden teolla käyntiin vuonna 2023. Kesän korvilla rysähtää melkoinen korotuspotti, kun sekä yleiskorotuksia että järjestelyeriä jaetaan kunnissa ja hyvinvointialueilla 1. kesäkuuta.
Työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset ovat 1,9 prosenttia. Yleiskorotusta kaikkien palkkoihin on tulossa vähintään 1,5 prosenttia ja lisäksi paikallisesti neuvoteltavia järjestelyeriä 0,4 prosenttia. Lisäksi tulee palkkaohjelman mukaiset korotukset, jotka alkavat myös pyöriä ja niiden mukaisia paikallisia järjestelyeriä tulee neuvoteltavaksi 1,2 prosenttia. Palkankorotusvaroja on yhteensä siis vähintään 3,1 prosenttia.
Hyvinvointialueitten SOTE-sopimukseen on tulossa lisäksi palkkausjärjestelmän kehittämisrahaa vielä mukavat 1,5 prosenttia. Näin ollen hyvinvointialueitten sotesektorilla palkankorotusten yhteispotti kohoaa vähintään 4,6 prosenttiin.
Yksityisen verrokkialat vaikuttavat
Kuntien ja hyvinvointialueitten työehtosopimuksen mukaiset tämän vuoden palkankorotukset voivat olla vielä enemmän kuin 1,9 prosenttia. Työehtosopimusten peruspottiin eli 1,9 prosentin korotuksiin on neuvoteltu takuulauseke, joka liittyy yksityisen puolen palkankorotuksiin tietyillä verrokkialoilla. Jos näiden verrokkialojen teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä auto- ja kuljetusalan työehtosopimusten kustannusvaikutukset ylittävät 1,9 prosentin korotukset, ylimenevästä osuudesta 70 prosenttia lisätään yleiskorotukseen ja 30 prosenttia paikalliseen erään.
Nyt ovat alkaneet kunta- ja hyvinvointialuepöydässä neuvottelut siitä, kuinka verrokkialojen palkankorotukset vaikuttavat kunta- ja hyvinvointialueitten sopimuksiin. Teknologiateollisuuden ja kemian perusteollisuuden työehtosopimusten palkankorotukset olivat selkeästi yli 1,9 prosenttia. Ylimenevä osa tulee lisätä kunta- ja hyvinvointialueitten sopimusten palkankorotuksiin. Vaikeutta tuo se, kuinka ratkaistaan verrokkialojen käyttämien kertakorvausten vaikutus.
Paljon paikallisesti neuvoteltavaa
Paikallisesti tulee nyt paljon neuvoteltavaa. Kesäkuun 1. päivä on jaossa työehtosopimuksen paikallinen järjestelyerä, palkkaohjelma sekä hyvinvointialueilla vielä SOTE-sopimuksen palkkaohjelma. Eri erien kohdennus on hieman erilainen.
- Työehtosopimuksen järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat henkilöstön saatavuuden turvaaminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta ja tuottavuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen.
- Palkkaohjelman (palkkarakenteita ja palkkausjärjestelmiä koskeva kehittämisohjelma) tavoitteena on parantaa kunta- ja hyvinvointialan työpaikkojen kilpailukykyä, henkilöstön saatavuutta, työelämän laatua ja palvelutuotannon tuloksellisuutta.
- SOTE-sopimuksen palkkaohjelma kohdennetaan palkkojen yhteensovittamiseen, palkkauksen kehittämiseen sekä palkkausjärjestelmien käyttöönottoon.
Edellä mainitut kirjaukset antavat suuntaa sille, mistä neuvotteluissa tulee lähteä. On tärkeää saada kohdennettua korotuksia palkkatason nostamiseen eri ammattialoilla sekä palkkausepäkohtien korjaamiseen. Kuntien ja hyvinvointialueitten palkkakilpailukyky ja henkilöstön saatavuus turvataan kilpailukykyisellä palkkauksella.
Erityisesti hyvinvointialueilla kaoottisuutta tilanteeseen tuo se, että hyvinvointialueet ovat tuskin ehtineet aloittaa toimintaansa, kun olisi jo hahmotettava kokonaistilanne. Lisäksi hyvinvointialueille valitaan uudet luottamusmiehet, jotka vasta aloittavat kautensa. Pääluottamusmiehille tuleekin tarjota kaikki mahdollinen tuki haastavissa neuvotteluissa, etteivät palkankorotusrahat hyvinvointialueilla valuisi harmonisointeihin, vaan että järjestelyerät voitaisiin aidosti pitää järjestelyerinä.
Ole itse hereillä!
Tänä jännittävänä palkkakeväänä kannattaa eri ammattialojen työntekijöiden itsensä olla hereillä. Ole yhteydessä omaan pääluottamusmieheen, varsinkin jos hän ei ole ennestään tuttu, ja tutustuta hänet ammattikunnan palkkaukseen ja sen perusteisiin sekä siinä tapahtuneisiin mahdollisiin muutoksiin tai jälkeenjääneisyyteen viimeisten vuosien aikana. Omaa kynttiläänsä ei kannata pitää vakan alla!