Patricia Forsström toimii Pedersören kunnan palveluksessa, mutta työskentelee suunnitteluinsinöörinä konserniyhtiö Pedersöre Vattenissa. Työnsä ohella hän hyödyntää rakennusinsinöörin kokemustaan remontoidessaan nykyistä asuntoaan Purmossa ja suunnitellessaan mahdollisen uuden kodin rakentamista.

Pedersöre Vatten on pieni organisaatio. Siksi työn hoitaminen vaatii monipuolista osaamista.

- Työssä pitää pystyä tekemään nopeita päätöksiä, mutta yhtä lailla vaaditaan kaukokatseista suunnittelua ja kärsivällisyyttä, sillä toisinaan voi kestää pari vuotta, ennen kuin työn tulokset ovat nähtävissä. Myös joustavuus ja yhteistyökyky erilaisten toimijoiden kanssa on työssäni tärkeää, Forsström kertoo.

Forsströmin mukaan kiinnostavinta alalla on tällä hetkellä sen nopea kehitys. Tekniikan kehittyminen ja muuttuminen entistä edullisemmaksi on avannut paljon uusia mahdollisuuksia.

- Kaikkein tyytyväisin olen silloin, kun näen, että pitkä suunnitteluprojekti alkaa toteutua, mutta on myös erittäin antoisaa ratkaista pieniä, arkipäiväisiä ongelmia, jotka ovat aiheuttaneet päänvaivaa. Tällaisia tilanteita on monenlaisia, esimerkiksi tuotujen karttojen saaminen oikeaan muotoon tai Excel-taulukoiden saaminen toimimaan haluamallani tavalla.

Mikä työssäsi on vaikeinta?

- Vaikeinta ja samalla kiinnostavinta on se, että lainsäädäntöä ja ohjeita päivitetään jatkuvasti ja juuri, kun ajattelee saaneensa asiat kuntoon, tulee jälleen uusia muutoksia pohdittavaksi. Joskus voi tuntua, että tämä aiheuttaa lisätyötä tai luo epävarmuutta siitä, mitkä ohjeet ovat voimassa.

Tällä hetkellä ajankohtaista on kansallinen vesipalvelujen uudistus, ja Forsström odottaa mielenkiinnolla, mitä se sisältää.

- Paikallisella tasolla kuntien rajat ylittävä yhteistyö varsinkin vesipalveluyritysten osalta on lisääntynyt selvästi viime aikoina. Tämä kehitys on erittäin positiivista, sillä vesipalveluyritykset ovat tällä seudulla melko pieniä, eikä ole järkevää, että me kaikki yritämme omilla tahoillamme ratkaista ongelmiamme. Lisääntyneen yhteistyön ansiosta on helpompaa ottaa yhteyttä naapurikuntiin myös pienissä asioissa, sillä myös muut kunnat kamppailevat samojen haasteiden kanssa kuin me. Keskustelun lisääntymisen myötä kaikkien osaaminen kasvaa. Emme ole kilpailijoita, vaan pikemminkin kollegoja, Forsström jatkaa.

Kuntasektorilla tarvitaan korkeakoulutettuja

Forsström viihtyy työssään erittäin hyvin ja kannustaa korkeakoulutettuja hakeutumaan töihin kuntasektorille.

- Vaikuttaa siltä, että kuntien palveluksessa työskentelyä ei pidetä nykyään kovin houkuttelevana, mutta toivon, että useammat korkeakoulutetut löytävät tiensä tänne ja antavat kuntatyölle mahdollisuuden, Forsström sanoo.