Julkisen alan esihenkilöistä alle puolet kokee, että heillä on riittävästi työaikaa henkilöstöasioihin, selvisi eläkevakuuttaja Kevan selvityksestä.

Julkisen sektorin eläkevakuuttaja Keva selvitti kol­matta kertaa julkisen sektorin työkykyjohtamisen ja työterveysyhteistyön tilaa tutkimuksellaan Työ­kykyjohtaminen ja työterveysyhteistyö julkisella alalla vuonna 2023.

Uutiset ovat osin hyviä: kolmannes julkisen alan orga­nisaatioista oli onnistunut vähentämään sairauspoissa­oloihin liittyviä työkyvyttömyyskustannuksia viimeisen 12 kuukauden aikana. Tutkimus toteutettiin henkilöstö­hallinnon vastaaville, esihenkilöille ja työterveyshuollon palveluntuottajille kohdistetuilla kyselyillä keväällä 2023.

Kustannuksia seurataan, mutta tavoitteellisuudessa parannettavaa

Tutkimuksen mukaan lähes kaikissa julkisen alan organi­saatiossa tunnistetaan työkyvyttömyyden taustalla ole­via syitä ja työkyvyttömyyden kustannuksia seurataan järjestelmällisesti. Kuitenkin vain puolet organisaatioista on tehnyt suunnitelman työkyvyttömyyskustannusten vähentämiseksi.

Henkilöstöstrategia tai henkilöstöpoliittinen ohjelma on käytössä aiempaa useammassa organisaatiossa (60 % vastaajista). Eläköitymistä ja henkilöstörakenteen ole­tettuja muutoksia seurataan valtaosassa organisaatioita (87 %). Henkilöstökyselyn toteuttaa jopa 90 % organi­saatioista. Näin ollen voidaan ajatella, että julkisen alan organisaatioissa ennakoidaan erilaisia muutoksia ja nii­den vaikutuksia työvoimatarpeeseen, henkilöstön työ­hyvinvointiin tai työssä jaksamiseen aiempaa laajemmin.

Silti työkykyjohtamisen suunnitelmallisuudessa ja tavoitteellisuudessa on edelleen kehitettävää, sillä yli kolmasosalta puuttuvat mitattavat tavoitteet työkyvyn kehittämiselle. Myös seurannassa on edelleen paran­nettavaa: Mittareita tai tuloksia käsittelee säännöllisesti vain puolet julkisen alan organisaatioista. Työkykyjohta­minen ei näy johtoryhmissä, tuloksien pohjalta ei suun­nitella toimenpiteitä systemaattisesti.

Vain puolessa organisaatioista resursoitu aikaa henkilöstöasioihin

Onnistuneella esihenkilötyöllä voidaan vaikuttaa siihen, millaista työyhteisön arki on, miten työ sujuu ja miten työ huomioi työntekijän työkykyä. Lähiesihenkilö seuraa henkilöstön työkykyä ja työkyvyttömyysriskejä lähes jo­kaisessa julkisen alan organisaatiossa.

Esihenkilöistä alle puolet kokee, että heillä on riittä­västi työaikaa henkilöstöasioihin, ja aikaa työkykyjoh­tamiselle toivottiin lisää myös henkilöstöhallinnossa. Esihenkilöt kokevat haasteiksi suuret henkilöstömäärät, pienet resurssit ja henkilöstön vaihtuvuuden. Myös toi­mistotöiden määrä ja toimimattomat järjestelmät vievät aikaa työkykyjohtamiselta.

Tämä on merkittävää myös jukolaisen edunvalvon­nan kannalta, sillä merkittävä osa esihenkilöistä on juko­laisia – lähijohtaminen ja sen tuki/tuen puute kuormit­tavat myös esihenkilöitä.

Tulosten takana ei ole mitään uutta ja mullistavaa, vaan ihan normaalia johtamista: esihenkilötyöhön panostamista, varhaista puuttumista, työn joustojen mah­dollistamista, työntekijöiden työhyvinvointiin panosta­mista, toimiva työterveysyhteistyötä sekä työntekijöiden työkyvyn aktiivista seurantaa. Tulokset osoittavat, että työkykyjohtamista tukemalla saadaan aikaan konkreet­tisia tuloksia ja pystytään vaikuttamaan työntekijöiden työkykykyyn.

Yhteistyö henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon välillä toimii ja työterveyshuolto tunnistaa työkyvyttö­myysriskejä työpaikkaselvitysten avulla. Vastausten pe­rusteella henkilöstöjohdon ja työterveyshuoltojen edus­tajien välillä on kuitenkin näkemyseroa johtovastuusta. Myös esihenkilöt kaipaavat työterveydestä selkeämpiä prosesseja, parempaa yhteistyötä ja vuorovaikutteista keskustelua. Työterveysyhteistyön tiivistäminen esihen­kilöiden kanssa olisi tärkeää sairauspoissaolojen hallin­nankin kannalta.

Osatyökykyisten uudelleensijoittuminen vähenee

Valtaosassa organisaatiossa toimitaan konkreettisesti työurien tukemiseksi, esim. mahdollistamalla kevennet­tyä työtä tai lyhennettyä työaikaa.

Aiempiin Kevan tutkimuksiin verrattuna nyt havait­tiin, että aiempaa harvemmin osatyökykyisille luodaan mahdollisuuksia sijoittua uudelleen yli yksikkö- ja toi­mialarajojen: vain vajaassa puolessa organisaatioista selvitetään uuden tehtävän avautuessa ensin, onko organisaatiossa osatyökykyisiä tai uudelleensijoitusprosessissa olevia.

Raportti kokonaisuudessaan Kevan verkkosivuilla: Työkykyjohtaminen ja työterveysyhteistyö julkisella alalla vuonna 2023 (keva.fi)


Keskeiset keinot, joilla organisaatiossa pystyttiin vähentämään sairauspoissaolokustannuksia.