Kunta- ja hyvinvointisektoreilla palkan päälle maksetaan kokemuslisää. Myös aikaisempi työkokemus voidaan ottaa huomioon.
Kunta- ja hyvinvointisektoreilla palkkaus perustuu voimassa oleviin virka- ja työehtosopimuksiin. Näitä ovat mm. KVTES, HYVTES, SOTE-sopimus ja TS-sopimus. Palkka muodostuu ensisijaisesti tehtäväkohtaisesta palkasta, jonka lisäksi maksetaan tehtävän työssä suoriutumisen perusteella henkilökohtaista lisää sekä palvelusaikaan ja työkokemukseen perustuvaa työkokemuslisää.
Työkokemuslisän määrä
KVTES:n, HYVTES:n ja SOTE-sopimuksen mukaan työkokemuksen perusteella maksettava työkokemuslisä on
- 3 % tehtäväkohtaisesta palkasta, kun viranhaltija/työntekijällä on vähintään 5 vuotta työkokemukseen laskettavaa aikaa
- 8 % tehtäväkohtaisesta palkasta, kun viranhaltijalla/työntekijällä on vähintään 10 vuotta työkokemuslisään oikeuttavaa aikaa
Oman kunnan tai hyvinvointialueen palvelus kerryttää automaattisesti työkokemuslisään oikeuttavaa aikaa eikä siitä tarvitse erikseen kantaa huolta. Työkokemuslisäaika kertyy koko sen ajan kuin palvelussuhde on voimassa – siis myös perhevapailla, osa-aikatyössä ja virka- ja työvapaiden aikana. Vain lakossa oloaikaa ja luvatonta poissaoloa ei oteta huomioon.
Teknisellä alalla maksetaan ammattialalisää
Kuntasektorin TS-sopimuksen sekä HYVTESin (liite7) mukaisesti teknisellä alalla maksetaan työkokemuslisää vastaavaa ammattialalisää. Se on tehtäväkohtaisesta palkasta laskettuna 3 vuoden palvelusajan jälkeen 3 % ja 5 vuoden palvelusajan jälkeen 8 %.
Miten aiempi työkokemus huomioidaan?
Kun henkilö aloittaa uutena työntekijänä tai viranhaltijana, on tärkeää käydä läpi se, miten aiempi työkokemus muiden työnantajien palveluksessa huomioidaan työkokemuslisän laskennassa. Tässä yhteydessä voidaan käydä läpi työntekijän tai viranhaltijan työhistoriaa yhdessä ja keskustella niistä aiemmista työtehtävistä, joista on työntekijän mielestä ollut olennaista hyötyä tulevissa tehtävissä.
Hyväksyttävästä työkokemuksesta ei ole mitään yksityiskohtaisia säännöksiä, vaan tässä on työnantajalla oikeus käyttää harkintavaltaa. Työntekijöitä ja viranhaltijoita täytyy kuitenkin kohdella yhdenvertaisesti ja samoja periaatteita noudattaen. Koska olennaisen hyödyn arviointiin liittyy harkintaa, sitä ei voi riitauttaa, vaikka työntekijä olisikin sitä mieltä, että hänen aiemmasta työkokemuksestaan on uudessa työssä olennaista hyötyä.
Jos jotain on jäänyt huomiotta..
Työntekijän tulee itse esittää työnantajalle, mitä työkokemusta pitää sellaisena, josta on olennaista hyötyä uudessa tehtävässä. Hän itse vastaa myös työkokemus- ja ammattialalisään liittyvien työtodistusten toimittamisesta työnantajalle sekä niiden oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta.
Aina välillä kuitenkin käy niin, että syystä tai toisesta on jokin palvelussuhde unohtunut ottaa esille, kun työkokemuslisään oikeuttavaa aikaa on tarkasteltu. Silloin voi pyytää työnantajaa ottamaan ne huomioon jälkikäteen. Takautuvasti kokemuslisä voidaan maksaa enintään todistusten toimittamista edeltävän kalenterivuoden alun jälkeen lähinnä alkavan palkanmaksukauden alusta lukien.