(Kuva: Jari Rauhamäki)


Muut sopimuspöydät odottivat helmikuun alussa viimein saatua teknologiateollisuuden työntekijöiden ratkaisua. Sopimus heijastuu myös kuntiin ja hyvinvointialueille.

Työehtosopimusratkaisuihin pääseminen yksityisellä sektorilla on osoittautunut tällä kierroksella erittäin haastavaksi. Neuvottelut eri sektoreiden palkkaratkaisuista alkoivat sinänsä jo hyvissä ajoin kesälomien 2022 jälkeen. Tunnollisesta yrittämisestä huolimatta neuvottelutuloksiin ei päästy syksyllä ja vuodenvaihteen jälkeen useilla vientisektorin avainaloilla jouduttiin marssimaan valtakunnansovittelijan luokse.

Poikkeuksellisen hankalan erimielisyyden keskeisenä taustatekijänä on ollut villinä laukkaava inflaatio, joka on heikentänyt palkansaajien ostovoimaa vuoden 2022 aikana ennennäkemättömällä tavalla.

Yksi sopimus päänavaajan roolissa

Yksityisen sektorin työnantajakoordinaatio on tällä kierroksella ollut poikkeuksellisen tiukkaa. TES-kierroksen selkeäksi päänavaajaksi on muodostunut yksi ainoa työehtosopimus: teknologiateollisuuden työntekijöiden TES, jonka kanssa päästiin vihdoin maalin helmikuun alussa.

Tämä sopimus koskee perustyötä tekeviä henkilöitä mm. erilaisissa elektroniikka- ja sähköteollisuuden, koneja metallituoteteollisuuden sekä metallien jalostusalan yrityksissä. Siitä neuvottelevat Teknologiateollisuuden työnantajat ry ja työntekijöitä edustava Teollisuusliitto.

Kyseisellä alalla on myös kaksi toimihenkilösopimusta, joista ylempien toimihenkilöiden sopimuksen neuvottelijana akavalainen YTN, mutta työntekijäsopimuksen aikaansaaminen oli työnantajapuolen marssijärjestyksessä ensimmäisenä.

Ennen maaliin pääsyä koettiin aivan helmikuun alkupäivinä teknologiateollisuuden lakot, jotka koskivat toimialan kaikkia työntekijäryhmiä (työntekijät, toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt) tietyissä avainyrityksissä. Vaikka työntekijäsopimuksessa päästiin maaliin, uusi akavalaisia ylempiä toimihenkilöitä koskeva ja helmikuun puolivälin jälkeen ajoittuva lakonuhka on tätä kirjoitettaessa 8.2. edelleen päällä.

Yksityisen sektorin tehdyillä työehtosopimuksilla (mm. teknologiateollisuuden työntekijäsopimus) on tärkeä rooli myös kunta- ja hyvinvointialueiden palkollisten palkantarkistuksien 2023 suuruutta määritettäessä.

Valtion, kirkon ja yliopistojen pöydissä neuvotellaan

Myös julkinen sektori on mm. valtion, kirkon ja yliopiston osalta tätä kirjoitettaessa 8.2. neuvottelupöydässä.

Vielä viime vuoden loppuun saakka näytti siltä, että julkisen sektorin työnantajilla olisi halua itsenäiseen sopimustoimintaan, mutta valitettavasti vuodenvaihteen jälkeen ilmeni, että työnantajat eivät ole valmiita sopimusten tekoon ennen yksityisen sektorin ratkaisuja.

Julkisen sektorin osalta valtio toimii tässä vaiheessa suunnannäyttäjänä ja se jatkaa neuvotteluitaan. Sopimusten tekemiselle on kiire muun muassa tulossa olevien eduskuntavaalien takia.