SOTE-sopimuksen palkkaliitteiden uudistus puhututtaa. Erimielisyyksiä on noussut jonoksi asti keskustason eli pääsopijajärjestöjen välisiin neuvotteluihin.
SOTE-sopimuksen helmikuusta käytössä olleen palkkausliiterakenteen paikallinen toimeenpano on osoittautunut ennakoitua haasteellisemmaksi.
Henkilöstö ei ole aina ollut tyytyväinen työnantajan osoittamaan palkkaliitteeseen. Usein kysymys on ollut siitä, että henkilöstö näkee tehtävän täyttävän vaativamman tehtävän tunnusmerkit. Työnantaja on saattanut tehdä sijoittelun ammattinimikkeittäin, eikä tällöin ole huomioitu tehtävien sisällössä olevia eroja.
Kritiikki on kanavoitunut luottamusmiesten kautta paikallisiin neuvotteluihin työnantajan kanssa. Kun näissä ei ole saavutettu yksimielisyyttä, kysymykset on siirretty keskustasolle Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja JUKOn ja muiden pääsopijajärjestöjen välisiin neuvotteluihin.
Nyt paikallisia erimielisyyksiä on keskustasolla käsittelyssä niin paljon, että niiden selvittäminen jatkuu syksyn 2024 aikana.
SOTE-sopimuksen palkkahinnoitteluliitteet uudistettiin 1.2.2024 lukien. Palkkahinnoitteluliitteitä tuli viisi aikaisemman kahden palkkahinnoitteluliitteen sijasta.
Kussakin liitteessä on 3–6 palkkahinnoittelukohtaa ja tehtäviä on ryhmitelty uudella tavalla palkkahinnoittelukohtiin.
Uudistuksen tarkoituksena on ollut tuoda näkyväksi terveyden ja sosiaalihuollon tehtäviä tekevien työssä kehittyminen ja luoda parempi näkymä mm. uralla etenemiselle.
Palkankorotukset kesäkuun alussa
Kesäkuun alussa hyvinvointialueilla tuli yleiskorotus 2,27 prosenttia. Tämän lisäksi paikallisesti neuvoteltiin palkkaerien kohdentamisesta.
Paikallisia eriä on 1.6.2024 neuvoteltavana kaksi erillistä, koska kevään 2022 kuntalakkojen päättämiseksi sovittiin ylimääräisestä palkkatason turvaavasta palkkaohjelmasta. Nämä sopimukset vaikuttavat edelleen myös hyvinvointialueilla.
Paikallisia eriä on kohdennettava henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi, paikallisten palkkausepäkohtien korjaamiseen sekä tuloksellisuutta ja tuottavuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukemiseen.
Neuvotteluissa on myös huomioitava, että johto- ja esihenkilöasemassa sekä muiden palkkahinnoittelun ulkopuolella olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa tai verrokkiryhmien palkkaan nähden.
Lisäksi hyvinvointialueille on sovittu kolmas paikallinen erä Sote ry:n työtaistelujen päättämiseksi. Tämän erän pääasiallinen käyttökohde on palkkaharmonisointi hyvinvointialueilla.
Yhteistoimintaneuvotteluja käynnissä
Yhtä vaille kaikilla hyvinvointialueilla on käynnissä yhteistoimintaneuvottelut tuotannollis-taloudellisilla perusteilla. Perusteina neuvotteluille ovat toiminnan uudelleen organisoitumisen vaikutukset tai taloudellisten säästöjen etsiminen myös henkilöstömenoista (lomautus, irtisanominen, osa-aikaistaminen).