Kunta-alan työn murroksen juurisyy ei ole hyvinvointialueiden perustaminen. Suomessa syntyvyys on pienempää kuin eläkkeelle siirtyminen. Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen ylläpitäminen on jatkossa haastavampaa, koska veronmaksajia on vähemmän suhteessa iäkkäisiin, jotka käyttävät ymmärrettävästi eniten hoiva- ja terveydenhuoltopalveluja. Toisaalta julkinen sektori on velkaantunut niin, että valtiolta ja kunnilta etsitään säästöjä.
Uusia toimintatapoja on välttämätöntä kehittää, koska enää ei ole varaa maksaa kaikista neliöistä ja kuutioista. Avuksi tulee digitalisaatio. Kiinteistä toimipaikoista on järkevää osin siirtyä sähköisiin palveluihin, jolloin osaajien työnkuva voi laajeta käynteihin asiakkaan luona. Osassa töitä työ jatkuu pandemian jälkeenkin osin etänä, ja tämä on myös työnantajalle edullisempaa.
Työntekemistapojen muutokset ovat merkittäviä. Ne haastavat työnantajan, esihenkilöt ja työntekijät. Työntekijöiden vastuu omasta työstään kasvaa ja mahdollistaa onnistuessaan työn merkityksellisyyden kokemisen. Esihenkilöillä on jatkossakin vastuu työntekijästä, vaikka ei heitä yhtä usein fyysisesti tapaisikaan.
Työnantajan on pidettävä työhyvinvoinnista huolta aivan uudella tavalla ja siihen on panostettava. Etätyöpaikoilla on oltava vähintään yhtä hyvät työvälineet kuin kiinteiden seinien sisällä toimistoissa. Lisäksi yhteisöllisyyttä olisi pidettävä yllä ja työntekijöillä pitää olla mahdollisuus keskustella keskenään iloistaan ja suruistaan.
Käynnissä olevalla sopimuskierroksella kunta-alalla sovitaan 425 000 työntekijän sopimuksista. Erilaisia neuvotteluryhmiä on yli 20. Palkankorotusten lisäksi niissä käsitellään työolojen kehittämistoimenpiteitä.
Merkittävää on, miten neuvotteluissa pystytään ottamaan huomioon työn murroksen tarpeet. Neuvottelukierroksilla on usein ollut paha tapa siirtää vaikeat asiat työryhmiin. Lopulliset päätökset ovat tämän takia liiaksikin viivästyneet.
Palkansaajajärjestöt ovat valmistautuneet hyvin käynnissä olevaan neuvottelukierrokseen. Sopimuskierroksella on aina varauduttava siihen, että viime kädessä sopimus saadaan vain myymällä työrauha työnantajalle.
Kuntasektorin lakkovalmiutta onkin järjestelmällisesti kohotettu viime syksystä lähtien. Voit seurata neuvottelutilannetta pääsopijamme JUKOn verkkosivuilta. Neuvottelutilannetta päivitetään säännöllisesti myös luottamusmiehille.