Kunta-alan uusi sopimuskokonaisuus koskee kaikkia JUKOn neuvottelemia kunta-alan sopimuksia eli myös Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta eli SOTE-sopimusta.

Uudet kuntasektorin sopimukset on solmittu vihdoin pitkällisen väännön ja useiden lakkojen jälkeen. Lopulta sopimukset solmittiin ilman Sote ry:tä, eli sopijaosapuolina ovat Hyvinvointi- ja kuntatyönantajat KT, meidän oma JUKOmme sekä JAU (JHL ja Jyty).

Sopimuskokonaisuus koskee kaikkia JUKOn neuvottelemia kunta-alan sopimuksia eli myös Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta eli SOTE-sopimusta.

JUKOn osalta sopimuskokonaisuudessa ovat mukana kaikki akavalaiset hoitajaliitot ja sosiaalialan ammattilaisten liitot.

Sote ry jäi sopimusten ulkopuolelle, mitä se tarkoittaa?

Se, että Sote ry on sopimusten ulkopuolella, tarkoittaa käytännössä sitä, että Sote ry:n muodostavat Super ja Tehy jatkavat omia neuvotteluitaan ilman työrauhan velvoitetta. Sote ry on ilmoittanut alkavansa valmistella joukkoirtisanoutumista, ellei heitä tyydyttävään neuvottelutulokseen päästä ennen vuoden vaihdetta.

Koska työnantajalla on kuitenkin velvollisuus kohdella samaa tai samankaltaista työtä tekeviä yhdenvertaisesti, saavat myös Sote ry:n liittojen jäsenet vähintäänkin samat yleiskorotukset kuin muutkin. Eli Sote ry:n liittojen jäseniä kohdellaan samoin kuin vaikkapa liittoihin kuulumattomia järjestäytymättömiä jäseniä, jotka saavat samat korotukset kuin muutkin.

Osa sopimuskauden palkankorotuksista jaetaan ns. paikallisena eränä, ja myös palkkaohjelman korotukset ovat paikallisesti jaettavia. Sote ry:n luottamusmiehet eivät ole näissä neuvotteluissa mukana, mutta osa paikallisista eristä voi koskea myös heitä. Jos vaikkapa JUKOn hoitajaliitot neuvottelevat ja saavat palkankorotuksia paikallisista eristä itselleen, ei samaa tai samankaltaista työtä tekeviä Tehyn tai Superin jäseniä voi jättää korotusten ulkopuolelle.

Jos kävisi niin, että omissa neuvotteluissaan Sote ry saisi nyt tehtyjä sopimuksia suuremmat palkankorotukset, on sovittu ns. turvalausekkeesta, joka takaa samansuuruiset korotukset myös muille sote-alalla työskenteleville.

Palkkaohjelma tulee, mitä se tarkoittaa?

Nyt tehtyyn sopimukseen sisältyy myös JUKOn tärkein neuvottelutavoite eli palkkaohjelma. Se ulottuu vuosille 2023–2027, eli se on pidempi kuin nyt tehty sopimus.

Palkkaohjelman yhteensä viiden prosentin korotukset eivät kuitenkaan tule automaattisesti kaikille yleiskorotuksina, vaan nekin jaetaan suurimmaksi osaksi paikallisina erinä; 4,6 prosentin osalta kohdennuksesta neuvotellaan paikallisesti ja 0,4 prosentin osalta keskustasolla.

Paikallisen sopimisen tavoitteena on edistää muun muassa työvoiman saatavuutta nostamalla tehtäväkohtaisia palkkoja ja henkilökohtaisia lisiä. Sotealalla työvoiman saatavuudessa on haasteita paitsi hoitajien myös monien jukolaisten ammattiryhmien osalta, ja näihin voidaan yrittää palkkauksella vaikuttaa.  Korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden kohdalla on usein myös selkeä palkkaero yksityisen sektorin hyväksi, ja myös tällaisiin asioihin on tarkoitus käyttää palkkaohjelmarahaa.

Kokonaisuutena voidaan sanoa, että sote-sektorin palkkauksen kehittyminen näyttää tulevina vuosina varsin valoisalta, vaikkakaan ei täysin vaivattomalta.

Luottamusmiehillä on edessään tärkeitä ja vaikuttavia neuvotteluja. Jos siis haluat tukea myös kollektiivisesti jukolaisten pärjäämistä paikallisten erien jaossa, niin kannattaa ryhtyä luottamusmieheksi! Lisätietoja saat omasta liitostasi.

Palkkaus- ja työaikatyöryhmä jatkavat

SOTE-sopimuksesta on sovittu, että sopimuskaudella jatkavat pysyvä SOTE-ryhmä ja sen lisäksi palkkaus- ja työaikaryhmät.

Palkkausryhmän tehtävänä on neuvotella SOTE-sopimukseen viisi palkkahinnoitteluliitettä. Tämä tarkoittaa mm. nykyisten palkkahinnoittelukohtien uudelleenarviointia ja tarvittaessa nykyisten hinnoittelukohtien jakamista toisiin kokonaisuuksiin. Ryhmiä voidaan tarvittaessa siirtää hinnoitteluun ja toisaalta hinnoittelun ulkopuolelle. Palkkaustyöryhmä neuvottelee myös uudesta palkkausjärjestelmästä, jolla on tarkoitus korvata nykyinen tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmä.

Työaikatyöryhmän tehtävänä on jatkaa työaikajärjestelmien ja -määräyksien kehittämistä sosiaali- ja terveysalan toimintojen ja palvelujen sekä henkilöstön terveyttä, työhyvinvointia ja tuloksellisuutta tukeviksi. Työryhmän toimeksiantona on lisäksi selvittää ja neuvotella hyvinvointialueiden työhön liittyvään matkustamiseen, uusien työntekotapojen ja esimerkiksi usean työpisteen aiheuttamia muutostarpeita määräyksiin. Liitot toivovat työryhmästä ratkaisua myös joustavan ruokailun järjestämiseen kaikissa työaikamuodoissa työaikaa pidentämättä, mitä tavoitetta ei saatu nyt solmittuun sopimukseen.

Lakot purivat – kiitos teille!

On ilman muuta selvää, että näin hyviä sopimuksia emme olisi saaneet ilman voimannäyttöä ja -käyttöä, eli lakkoja. Lakot ja ylityö- ja vuoronvaihtokielto purivat, ja työnantaja taipui sekä palkkaohjelmaan että muihin meille tärkeisiin tavoitteisiin.

Suuri kiitos kaikille jäsenille kentällä työtaistelutoimiin osallistumisesta, ilman teitä tämä ei olisi onnistunut!