Yt-neuvottelut herättävät huolta mahdollisesta irtisanomisesta tai lomautuksesta. Oma liitto ja luottamusmies ovat jäsenen tukena tilanteessa.
Kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla käydään nyt laajasti yhteistoimintaneuvotteluita (yt-neuvottelut) koskien mm. mahdollisia henkilöstövähennyksiä. Työpaikkaa koskevat yt-neuvottelut herättävät yleensä paljon kysymyksiä ja huolta mahdollisesta irtisanomisesta tai lomautuksesta.
Yt-neuvotteluissa käsitellään työnantajan suunnitelmat
Paikallisissa yt-neuvotteluissa henkilöstöllä on aina edustajat, useimmiten luottamusmiehet. Luottamusmiesten tukena on koko prosessin ajan neuvottelujärjestö JUKOn ja edustettavien omat liitot.
Työnantajan neuvotteluesitys käydään huolellisesti läpi, perehdytään annettuihin taloudellisiin tietoihin ja esitettyjen toimenpiteiden vaikutuksiin. Luottamusmiehet pyrkivät esittämään työnantajalle vaihtoehtoisia säästökeinoja, joilla irtisanomisia tai lomauttamisia voitaisiin rajata tai välttää. Luottamusmiehet valvovat, että työnantajat toteuttavat yt-neuvottelut lain mukaisesti.
Kun neuvottelut ovat päättyneet, siirtyy ratkaisujen tekeminen yksinomaan työnantajalle. Irtisanomisesta, lomauttamisesta ja osa-aikaistamisesta saa tehdä päätökset vasta yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen.
Miten irtisanottavat valitaan?
Työnantajan on jo yt-neuvotteluiden yhteydessä annettava selvitys periaatteista, joiden mukaan irtisanomisen, lomauttamisen tai osa-aikaistamisen kohteeksi joutuvat työntekijät määräytyvät. Silti irtisanottavista päättäminen on viime kädessä työnantajan päätettävissä varsin vapaasti. Kunhan valintaa ei tehdä epäasiallisin tai syrjivin perustein. Valinta voi olla syrjivä, jos se tehdään esimerkiksi työntekijän terveydentilan tai raskauden perusteella.
Irtisanomisjärjestyksestä ei ole mitään erillistä lainsäädöstä. Sen sijaan työ- ja virkaehtosopimuksissa tällaisia määräyksiä saattaa löytyä. Kunta- ja hyvinvointialuesektorilla asiasta on sovittu työsopimussuhteisten osalta. Mahdollisuuksien mukaan viimeksi irtisanotaan työnantajan kannalta tärkeitä työntekijöitä ja sellaisia työntekijöitä, jotka ovat menettäneet osan työkyvystään saman työnantajan palveluksessa, esimerkiksi työtapaturmassa. Tämän jälkeen kiinnitetään huomiota työntekijän huoltovelvollisuuteen eli esimerkiksi huollettavana olevien lasten määrään ja palvelussuhteen kestoaikaan.
Työnantaja voi kuitenkin valita irtisanottavat työntekijät vain sellaisten työntekijöiden joukosta, joiden työtehtävät ovat vähentyneet. Jos kaikkien työntekijöiden tai tietyn osa-alueen tehtävät organisoidaan täysin uudelleen, voi työnantaja kohdistaa irtisanomiset kehen tahansa työntekijään.
Mikäli koko oma tehtävä ei lakkaa täysin olemasta, on irtisanotulle tärkeää saada tietää, millä perusteilla juuri hän valikoitui irtisanotuksi. Sitä voi tiedustella esimieheltä tai pyytää luottamusmiestä selvittämään perusteita.
Irtisanomisten toteuttaminen
Irtisanomisten toteuttaminen ei enää ole osa varsinaista yt-menettelyä. Niiden osalta noudatetaan lain yleisiä määräyksiä. Kunkin irtisanotun henkilön kohdalla on noudatettava tämän henkilökohtaista palvelussuhteen keston perusteella määräytyvää irtisanomisaikaa.
Irtisanominen on annettava tiedoksi henkilökohtaisesti. Irtisanomisilmoituksen antotilanne on raskas ja ikävä kokemus, johon on hyvä pyytää tueksi luottamusmies. Aina tämä ei onnistu, sillä esimerkiksi tietyissä tilanteissa on postitse tai sähköisesti toimitettu irtisanominen myös pätevä.
Irtisanomisaikana työnantaja saattaa joissain tilanteissa vapauttaa henkilöt työntekovelvoitteesta. Tällöin irtisanottavan ei tarvitse tulla työpaikalle eikä tehdä työtehtäviä, mutta palkanmaksu jatkuu irtisanomisajan loppuun saakka.
Palvelussuhteen päättyessä tulee monia asioita selvitettäväksi. On tärkeää käydä läpi kertyneet vuosilomat ja mahdolliset saldotunnit ja sopia niiden pitämisestä tai korvaamisesta. Mikäli vuosiloma halutaan sijoittaa irtisanomisajalle, voidaan siitäkin sopia.
Yksipuolisesti vuosilomaa määrättäessä työnantajan on noudatettava kaikkia loman sijoittamiseen ja siitä ilmoittamiseen liittyviä määräaikoja. Myös työntekovälineisiin, kuten tietokoneeseen ja puhelimeen liittyy selvitettävää ja hoidettavaa.
Voidaanko poissaoleva irtisanoa?
Kokoaikaisella perhevapaalla oleva työntekijä voidaan irtisanoa tuotannollisin ja taloudellisin perustein vain, jos työnantajan toiminta päättyy kokonaan. Osittaisella hoitovapaalaisella tällaista turvaa ei ole, vaan hänet voidaan irtisanoa, jos työnantaja saa perusteltua, ettei syy ole perhevapaassa.
Muilla vapailla olevilla ei ole erityistä turvaa vaan sairauslomilla, vuosilomilla tai opintovapaalla olevat on mahdollisista irtisanoa tuon vapaan kestäessäkin, kunhan erityisiä irtisanomisilmoituksen toimittamiseen liittyviä sääntöjä noudatetaan.
Takaisinottovelvoite
Takaisinottovelvollisuus koskee niin virkasuhteessa kuin työsuhteessa olevia. Jos työnantaja tarvitsee tietyn ajan sisällä uusia työntekijöitä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, on työnantajalla velvollisuus tarjota paikkaa irtisanotulle työntekijälle. Takaisinottovelvoite rajoittaa työnantajan oikeutta palkata ulkopuolista työvoimaa.
Samana tai samankaltaisena työnä pidetään työtä, joka muistuttaa irtisanotun aikaisempia työtehtäviä. Tämän lisäksi henkilön ammattitaidon, koulutuksen ja työkokemuksen on sovelluttava kyseiseen työhön.
Takaisinottovelvoitteen keston pituus vaihtelee riippuen työ- tai virkasuhteen pituudesta ja on pääsääntöisesti 4 tai 6 kuukautta, virkasuhteisella kesto voi olla yhdeksän kuukautta. Jos tarjolla oleva työ soveltuu usealle irtisanotulle, saa työnantaja päättää kenelle sitä ensisijaisesti tarjotaan.
Arveluttaako jokin asia? Tarvitsetko tukea?
Jos tuntuu siltä, ettei kaikki ole mennyt oikein tai jokin tilanteeseen liittyvä asia tai toimintatapa tuntuu kummalta, kannattaa olla yhteydessä omaan liittoon. Liittojen juristit ja asiantuntijat käyvät tilanteen kaikilta osin läpi ja arvioivat, onko jotain sellaista, mihin pitää tai voi puuttua. He arvioivat myös mahdollisuutta kyseenalaistaa irtisanominen oikeusteitse.
Liitoilla on myös tarjolla vaihtelevasti erilaisia tukipalveluita. Uravalmentajan tai työelämän asiantuntijan kanssa voit pohtia tilannettasi, seuraavaa askelta tai sparrailla työnhakuun, urasuunnitteluun ja työssä kehittymiseen liittyviä kysymyksiä myös ennakoivasti.
Jo irtisanomisaikana kannattaa päivittää tiedot työnhaun kanavista ja metodeista, työhaastatteluun valmistautumisesta ja käyttää hyväksi erilaisia CV- ja hakemuspalveluita sekä verkostoja. Käy tutustumassa tarjolla oleviin palveluihin liittosi sivuilla!
Ilmoittaudu viipymättä työnhakijaksi!
Jos sinut irtisanotaan tai lomautetaan, ilmoittaudu työvoimaviranomaiselle (31.12.2024 saakka TE-toimisto) viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä. Ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassasta tai Kelasta noin kahden viikon jälkeen.
Tarkista oman liittosi sivuilta, mikä on työttömyyskassasi. Työttömyyskassasi sivuilta löydät tarkat toimintaohjeet ja laskurin, josta saat arvion päivärahasi suuruudesta.