Lomaraha tai lomaltapaluuraha on useimmille tuttu lomakassan kasvattaja. Sen sijaan monille on yllätys, että vuosilomalaki ei moisia tunne. Kuntasektorilla lomaraha määräytyy KVTES:n mukaan.

Jos lomarahaa tai lomaltapaluurahaa saa, sitä saa kyseisessä työsuhteessa sovellettavan työehtosopimuksen, työsopimuskirjauksen, työpaikan paikallisen sopimuksen/ohjeen/säännön/vakiintuneen käytännön tms. perusteella. Näistä yleisin lähde on työehtosopimus.

Kuntasektorilla lomarahan maksaminen määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:n mukaan. Asiasta säädetään KVTES:n 4 luvun 18 §:ssä.

Lomarahan suuruuteen vaikuttavat palvelussuhteen kesto ja kuinka paljon vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on huomioitu.

Lomarahaa ansaitaan jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on vuosilomaan oikeuttava kalenterikuukausi.

Korkeimmillaan lomarahan suuruus on 6 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Tähän on oikeus, kun vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on 15 vuotta. Tällöin myös lomaoikeus on korkein eli 38 vuosilomapäivää. Jos kaikki lomanmääräytymiskuukaudet ovat täysiä, on lomarahan suuruus 72 % varsinaisesta kuukausipalkasta (kk-palkka x 0,06 x 12).

Lomarahan suuruus on 5 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomamääräytymiskuukaudelta, kun palvelussuhde on kestänyt yli vuoden. Jos kaikki lomanmääräytymiskuukaudet ovat täysiä, on lomarahan suuruus 60 % varsinaisesta kuukausipalkasta (kk-palkka x 0,05 x 12).

Alle vuoden palvelussuhteesta lomarahan suuruus on 4 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.

Lomarahan laskentaperusteena on heinäkuulta tosiasiallisesti maksettu varsinainen kuukausipalkka. Lomaraha maksetaan elokuun palkanmaksun yhteydessä, ellei paikallisesti toisin sovita. Jos palvelussuhde päättyy ennen elokuun palkanmaksun ajankohtaa, lomaraha maksetaan lomapalkan tai lomakorvauksen maksamisen yhteydessä.


Kuva: iStock