Neuvottelut on sovittu aloitettavaksi 11. tammikuuta. Jännitteet eri osapuolten välillä ovat kiristymässä.

Kuntatyönantajia edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä palkansaajia edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JAU ja Sote ry ovat sopineet, että kuntasektorin työehtosopimusneuvottelut alkavat tammikuun 11. päivänä.

Neuvottelujen painopiste tulee olemaan helmikuussa 2022. Kuntasektorin työehtosopimusten voimassaoloaika päättyy helmikuun lopussa 28.2.2022.

Odotettavissa on jälleen kiharainen neuvottelukierros. Neuvotteluihin luovat painetta palkankorotusten ns. yleisen tason saavuttaminen ja tavoite saada palkkauksen jälkeenjääneisyyttä korjaava palkkaohjelma.

Lisää jännitettä luovat syyskuun alussa voimaan astuneen kuntasektorin sosiaali- ja terveysalan SOTE-sopimuksen sisältöön liittyvät erilaiset tavoitteet. SOTE-sopimukseen liittyvät kysymykset ovat aiheuttaneet myös liittojen välille jännitteitä.

Tulosta haetaan neuvottelemalla – työtaisteluun varaudutaan

Sopimusneuvottelut toistuvat kahden vuoden välein. Sopimuskauden päättyessä ja neuvottelujen lähestyessä on tuotava esille mahdollisuus tilanteen kriisiytymiseen. Eli että sopimusta ei saavuteta noin vain ja ilman järjestöllisen voiman näyttämistä.

Neuvottelujärjestömme JUKO on perinteisesti pyrkinyt tulokseen neuvottelemalla. Tämä tapa on tuottanut vuosien saatossa tasaisesti kohtuullisen tasoisia sopimuksia ja palkankorotuksia.

Kuntatyönantajan toiminta on myös neuvotteluhakuista. Kuntapalveluihin ei haluta häiriöitä lakoilla tai muilla työtaistelutoimilla.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Palkansaajien järjestöistä etenkin sosiaali- ja terveysaloja edustavat järjestöt Tehy ja SuPer ovat esittäneet voimakkaita vaatimuksia eduista, jotka kohdistuvat niiden omille ryhmille. Vaatimukset on esitetty myös painostuskeinoilla uhaten. Uhkailu ja tilanteen tietoinen kriisiyttäminen on tullut osaksi kuntasektorin neuvottelukulttuuria.

Tilanne on johtanut siihen, että on tullut yhä tärkeämmäksi tukea neuvottelijoita näyttämällä myös valmiutta työtaisteluun. Yhden osapuolen voimakeinot saattavat vetää myös muut järjestöt mukaan.

Ei ole varmaa, joutuuko neuvottelujärjestömme JUKO työtaistelutoimiin ja jättämään lakkovaroituksen, mutta näihin on valmistauduttava. Siksi JUKO on yhdessä jäsenliittojensa kanssa rakentanut työtaisteluvalmiutta. Liittojen toimintojen kehittämisen lisäksi rakennetaan myös paikallisia työtaisteluryhmiä. Nämä koostuvat JUKOn liittojen edustajista.

Tarvitsemme liittojemme edustajia paikallisiin työtaisteluryhmiin. Ole yhteydessä liittosi yhteyshenkilöön ja lähde mukaan!


Neuvottelukierroksen eteneminen


Kuntasektorin neuvotteluosapuolet