Sukupuolittuneen luottamusmies-termin käyttöä kritisoidaan – ja aiheesta. Vielä nyt puhumme luottamusmiesvaaleista, mutta onneksi muutos on tuloillaan.
Edistysaskel saavutettiin kevään työehtoneuvotteluissa. Kuluvalla kunta-alan sopimuskaudella on aloittanut sukupuolineutraaleja nimikkeitä edistävä työryhmä, jonka toimeksiantoon kuuluu myös luottamusmies-nimityksen korvaaminen uudella.
Sukupuolittuneista nimikkeistä
luopuminen on tärkeä tasa-arvokysymys. Suosittelen lukemaan Kotimaisten kielten
keskuksen asiantuntijan Ulla
Tillilän artikkelin ”Asiallinen, selkeä ja ymmärrettävä kieli palvelee myös tasa-arvoa.”
Sukupuoli kuvaamassa työn luonnetta ei ole relevanttia eikä asiallista, Tillilä kirjoittaa. Sukupuolineutraalit nimikkeet kantavat tasa-arvoista viestiä ja sopivat maailmaan, jossa sukupuolen moninaisuus on otettu huomioon.
Sopisiko luottamusedustaja?
Luottamusmies-termin korvaajaksi tarjotaan usein luottamushenkilöä. Esimerkiksi kuntasektorilla luottamushenkilö viittaa kuitenkin kuntademokratiaan kuuluviin hallintoelimiin ja niissä toimiviin vaaleilla valittuihin kuntalaisten edustajiin.
Luottamusmies-termin korvaajan keksiminen ei siis ole helppo tehtävä. Kyse on lisäksi juridisesta käsitteestä, sillä luottamusmiehen asema perustuu paitsi työ- ja virkaehtosopimuksiin myös lainsäädäntöön. Hyvä vaihtoehto voisi olla luottamusedustaja.
Uusiin sanoihin tottuu
Joskus termimuutoksia vastustavat perustelevat kantaansa vakiintuneisuudella. Heitä kieliasiantuntija Tillilä lohduttaa muistuttamalla siitä, että sanasto on kielen nopeimmin muuttuva osa. Uusiin sanoihin tottuu nopeasti. Kuka enää puhuisi esimerkiksi miestyövuosista?