Palvelujen laatua, määrää ja saatavuutta uhkaa krooninen kurjistuminen, kun rahat eivät riitä vanhoihin ja uusiin velvoitteisiin, JUKO arvioi.

Lähes 200 000:ta julkisalojen akavalaista palkansaajaa edustava neuvottelujärjes­tö JUKO on huolestunut kuntien sekä hyvinvointialueiden taloustilanteesta.

Viimeisimpänä sote-kenttää järkytti Uu­denmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan HUS-yhtymän ilmoitus noin 28 000:ta työn­tekijää koskevista yhteistoimintaneuvotte­luista ja mahdollisesti jopa tuhannen ihmisen töiden päättymisestä.

JUKO painottaa, että laajat henkilöstö­leikkaukset eivät voi olla vaikuttamatta sote-palvelujen tuotantoon, vaikka vähennysten kohteena olisivat muut kuin hoitotyötä tekevät.

– Yt-ilmoitus Suomen suurimmalta erikoissairaan­hoidon alueelta alleviivaa tarvetta, että valtion on tur­vattava hyvinvointialueille riittävä rahoitus. Kaikki hy­vinvointialueet ovat käyneet tai käyvät läpi henkilöstön vähentämiseen kohdistuvat neuvottelut, JUKOn toimin­nanjohtaja Jouni Vattulainen tähdentää.

Kuntatalouden tila ja kehitys on erittäin huolestuttava

Monen kunnan talous on entistä hanka­lammassa tilanteessa sote-uudistuksen seu­rauksena. Useat kunnat ovat toteuttaneet säästöohjelmia ja käyvät tai ovat käyneet yt-neuvotteluja, kun ne hakevat keinoja säästää.

JUKO on huolissaan siitä, että kaikilla kun­nilla ei ole mahdollisuutta hoitaa lain edellyt­tämällä tavalla eikä kuntalaisten näkökulmas­ta yhdenvertaisesti sekä vanhoja että uusia velvoitteitaan.

Kuntien vastuulle ensi vuoden alusta valtiolta siirty­vät työvoimapalvelut saattavat vaarantua, kun samaan aikaan valtio leikkaa kuntien peruspalvelujen valtion­osuuksista.

Neuvottelujärjestö muistuttaa, että kunnille on var­mistettava riittävä rahoitus, jotta ne kykenevät suoriu­tumaan kaikista lakisääteisistä palveluistaan.

Uutinen on julkaistu alun perin JUKOn nettisivuilla 22.8.2024 osoitteessa www.juko.fi.