Jokaisen liiton jäsenen on oltava valmiina liittymään työtaistelujoukkoon, jos ja kun käsky liitosta tulee.

Työehtosopimuksella työnantajat ostavat työ­rauhaa: sopimuskauden aikana työntekijät si­toutuvat tekemään työtä sovituilla ehdoilla ja palkankorotuksilla sekä pidättäytymään lakkoilusta. Sopimuksettomassa tilassa ei ole työrauhavelvoitetta. Jos työntekijät kokevat, että neuvottelut eivät etene tai työnantajan tarjoukset ovat riittämättömiä tai esitykset suoranaisia heikennyksiä, työntekijöiden laillinen vaiku­tuskeino on työtaistelu.

Työtaistelutapoja on monia, joista lakko on vain yksi. Virkamiehille ja viranhaltijoille se on kuitenkin ainoa sal­littu tapa.

Viime vuosina työnantajapuoli on tiivistänyt rivejään ja saanut myös maan hallitukselta komppausta. Tämä on merkinnyt työntekijöiden oikeuksien heikennyksiä lainsäädännön kautta sekä tunnelman kiristymistä neu­vottelupöydissä.

Uusimpana uhkana on suojelutyölainsäädännön uu­distaminen, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Pelkona on, että se antaa työnantajalle valtuudet määrä­tä lähes kaiken työn suojelutyöksi, josta ei voisi lakkoilla.

JUKO on aloittanut hyvissä ajoin työtaisteluvalmiuden rakentamisen kunta- ja hyvinvointialuesektoreille.

JUKOn kunnan ja hyvinvointialueiden neuvottelukun­tien alaiset keskuslakkotoimikunnat vastaavat käytän­nön järjestelyistä työtaistelun osalta. Ne tekevät työtais­telusuunnitelmat, valmistelevat paikallisorganisaation ja johtavat työtaistelua. Keskuslakkotoimikunnat myös auttavat JUKOa ja liittoja lakkoviestinnässä sekä koulut­tavat paikallisia lakkotoimijoita.

Keskuslakkotoimikunnat ovat valmistelleet mahdolli­sia lakkomalleja, jotka on hyväksytty neuvottelukunnis­sa. Lähtökohtana on, että kunnissa ja hyvinvointialueilla pyritään toimimaan tiiviissä yhteistyössä, jos työtaiste­luihin joudutaan. Yhteistyötä tehdään myös muiden palkansaajien pääsopijajärjestöjen (JAU, Sote ry) kanssa. Kevään 2022 työtaisteluissa JAU oli yhtä aikaa mukana, ja yhteinen voimannäyttö tuotti tulosta palkkaohjelman muodossa.

JUKOn paikallisorganisaatio on rakennettu nimeä­mällä kaupunkeihin ja niitä ympäröiville hyvinvointialu­eille työtaistelutyöryhmät, joissa on edustus JUKOn jä­senjärjestöistä. Näiden työtaistelutyöryhmien tehtävänä on järjestää lakko paikallistasolla – esimerkiksi suunnitel­la ja järjestää lakkotapahtumat ja lakkovartiointi, hoitaa paikallista viestintää, huolehtia lakkorajojen noudatta­misesta ja ylläpitää yhteishenkeä.

Samalla mallilla järjestettiin onnistuneet lakot kevääl­lä 2022. Tällä kertaa mukana on paljon edellisen lakon ”konkareita”, joten paikallistasolla on jo runsaasti koke­musta siitä, että jukolainen lakko on täysin mahdollinen, ja se osataan myös onnistuneesti järjestää.

JUKOssa lakkovalmiutta siis juuri nyt kohotetaan, eli iskulauseen mukaisesti valmistelemme ”voiman näyt­töä”. Edessä voi pian olla päivä, jolloin tarvitaan myös ”voiman käyttöä”. Siksi jokaisen liiton jäsenen on oltava valmiina liittymään työtaistelujoukkoon, jos ja kun käsky liitosta tulee.

Kirjoittajat:

Annamari Ahtiainen
pääsihteeri
Suomen Psykologiliitto

Katja Vähäkangas
erityisasiantuntija
hyvinvointialueiden keskuslakkotoimikunnan vpj
Suomen Psykologiliitto