Kuluneen kevään aikana on tehty useita päätöksiä, jotka vai­kuttavat merkittävästi kuntien ja uusien hyvinvointialueiden työntekijöihin tulevina vuosina. Nostan tässä yhteydessä esille vuosia 2023 ja 2024 koskevat palkkaratkaisut sekä työvoimapalveluita koskevan TE2024-uudistuksen.

Kevään 2023 palkkaratkaisu

JUKO, JAU ja KT sopivat kesällä 2022, että teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja AKT:n kuorma-autoalan 1,9 prosenttia ylittävi­en palkankorotusten keskimääräinen erotus on huomioitava kaikissa kuntien ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimuksissa. Samalla sovittiin, että ylimenevästä osuudesta yleiskorotuksiin lisätään 70 pro­senttia ja 30 prosenttia sovitaan paikallisesti.

Palkantarkistusten verrokkikytkentää kritisoitiin mediassa erityisesti yksityisen sektorin toimesta. Kytkentä osoitti kuitenkin henkilöstön näkökulmasta voimansa ja tärkeytensä inflaation syötyä palkansaaji­en ostovoimaa voimakkaasti viimeistään loppuvuodesta 2022 alkaen. Ilman kyseistä kytköstä kuntien ja hyvinvointialueiden määrätietoinen palkkatasojen kehittäminen olisi jäänyt pahasti vajaaksi. Vuosia 2023 ja 2024 koskevien palkkaratkaisujen sisällöstä kerrotaan tarkemmin tässä tiedotteessa.

Maaliskuun alussa uusilla hyvinvointialueilla astui voimaan HYV­TES, joka korvasi näillä työpaikoilla KVTES-sopimuksen palvelussuh­teiden ehtojen keskeisenä määrittäjänä. Sekä kuntien että hyvinvoin­tialueiden kollektiivisopimukset on täten saatu räätälöityä uusien organisaatioiden mukaisiksi. Sopimuskausi ja työrauha ovat voimassa huhtikuun loppuun 2025 saakka.

TE2024 lisää kuntasektorin työntekijämäärää

Eduskunta päätti maaliskuun alussa, että julkisten työvoimapalve­luiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025. Muutos koskee tuhansia valtion ja kuntien palkansaajaa. Val­tion TE-palvelut siirretään kunnille tai useammasta kunnasta muo­dostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähin­tään 20 000 henkilöä.

Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellises­sä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue. Kuntien on sovittava yhteistoi­minta-alueiden muodostamisesta ja ilmoitettava siitä työ- ja elinkei­noministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Muutoksen aikataulu on jälleen tiukka ja edunvalvontatyötä riittää niin keskustasolla kuin työpaikoilla. Henkilöstö siirtyy uusien työnan­tajien palvelukseen liikkeenluovutuksena ja tämä antaa sinänsä selke­ät raamit muutoksen toteuttamiselle.

Yhteensovitettavaa kuitenkin varmasti riittää muun muassa palkkauksen, työaikojen ja vuosi­lomalaskennan tiimoilta. Tärkeää olisi saada myös valjastettua TE-toimistojen nykyisten henkilös­tönedustajien osaaminen osaksi kuntasektorin edunvalvontaa.