- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimus eli SOTE-sopimus astui voimaan 1.9.2021. Kevään 2020 työehtosopimusneuvotteluissa asiasta käytiin kiivasta taistoa, myös työtaistelulla uhaten, kertoo Akavan Erityisalojen neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari.
Parin kuukauden neuvottelurupeaman päätteeksi sovittiin
uudesta SOTE-sopimuksesta ja sen syntymäpäiväksi 1.9.2021.
Ei näkyviä muutoksia työntekijälle
Syyskuun alussa SOTE-sopimuksen piirin siirtyvälle sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstölle ei tule muutoksia työsuhteen ehtoihin KVTES-sopimuksen määräyksiin verrattuna. Työsopimukseen muuttuu noudatettavaksi sopimukseksi SOTE-sopimus ja palkkahinnoittelutunnus muuttuu SOTE-sopimuksen numeroinnin mukaiseksi (esim. 01HOI030). Työaika, palkka ja muut työsuhteen ehdot pysyvät samoina.
Uuden SOTE-sopimuksen määräykset ovat alkuvaiheessa samat, mitä ne olivat KVTES-sopimuksessa. Neuvotteluryhmissä valmisteltiin uutta sopimusta siirtämällä sote-henkilöstön palkkausta- ja työaikaa koskevat määräykset KVTES-sopimuksen mukaisina kirjauksina SOTE-sopimukseen.
Kaikkia KVTES-sopimuksen määräyksiä ei edes siirretty osaksi SOTE-sopimusta. KVTES-sopimusta sovelletaan siis osin edelleen myös sote-henkilöstöön esimerkiksi vuosilomaa, virka- ja työvapaita, perhevapaita, matkakustannusten korvauksia ja luottamusmiehiä koskevien määräysten osalta.
Muutospaineita jatkossa
Vaikka nyt alussa ei mikään – nimeä lukuun ottamatta – muuttunut, niin tulevaisuudessa on odotettavissa myös sopimusmääräyksiä koskevia muutoksia ja eriytymistä KVTES-sopimuksesta. Paineita tuovat eri henkilöstöryhmiä edustavat ammattiliitot. Jokaisella ammattiryhmällä on omia työehtoihin liittyviä kehitysesityksiä. Sen lisäksi tulevat palkkausta koskevat vaateet.
Tulevat työehtosopimusneuvottelut ovat jo alkuvuodesta 2022. Nykyisten kuntasopimusten voimassaolo päättyy helmikuun lopussa 2022. Jo nyt on nostettu esille palkkavaatimuksia, muun muassa hoitoalalle.
Hyvinvointialueet 1.1.2023
Suurempi muutos tapahtuu sitten vuoden 2023 alussa, kun nykyisen hallituksen esitys hyvinvointialueiksi toteutetaan. Silloin kuntien ja kuntayhtymien palvelussa ollut sote-henkilöstö siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Siirtyminen tapahtuu ns. vanhoina työntekijöinä, eli työsuhteen ehdot eivät muutu.
Hyvinvointialueille tulevat sote-henkilöstön
työehtosopimuksen lisäksi myös hallinto- ja tukihenkilöstöä koskeva
työehtosopimus sekä lääkäreitä koskeva sopimus.