Vuosi 2024 tullaan kunnissa ja hyvinvointialueilla muistamaan kovien säästötavoitteiden, toistuvien yhteistoimintaneuvottelujen ja suurten muutosten vuotena. Hyvinvointialueilla vasta toinen toimintavuosi on päättymässä ja jo nyt käydään keskustelua siitä, onko osa alueista syytä yhdistää.

Vuoden vaihteessa kuntiin siirtyy liikkeenluovutuksella koko työvoimahallinto valtiolta. Muutos on siis todellakin jatkuvaa!

Keskustelu hyvinvointialueiden ja kuntien rahoituksesta, työntekijäpulan ratkaisemisesta ja palveluiden laadun turvaamisesta jatkuu vilkkaana. Me kaikki tiedämme, että resurssit ovat tiukat, ja työvoimapula on monin paikoin arkipäivää, samaan aikaan kun työttömyysluvut nousevat hälyttävästi.

Moni asia näyttää synkältä, olisiko aika katsoa omia vahvuuksia?

Työssä jaksaminen, ammatillinen kehittyminen ja yhteistyömahdollisuudet ovat keskeisiä tekijöitä, jotka luovat pohjan hyvälle palvelutasolle. Tämän vuoksi tarvitaan uudenlaista kulttuuria, jossa työntekijöiden ääni kuuluu, ammattilaisten asiantuntemusta arvostetaan ja työolojen kehittämiseen panostetaan. Tämä olisi tärkeää muistaa nyt, kun organisaatioita muutetaan kovalla kiireellä. Hosuen ei synny hyvää sanoo vanha kansakin.

Osaamista ja kokemusta löytyy, työyhteisöissä on monenlaisia ja monialaisia ammattilaisia. On tärkeää tunnistaa osaaminen, sekä oma että kollegoiden. Arvostus ja luottamus ihmisten välillä nousevat entistä tärkeämmiksi: yhdessä on mahdollista ratkoa pulmia, jotka yksittäiselle työntekijälle ovat ylipääsemättömiä.

Organisaatiomuutokset tuottavat muutoksia kaikkeen: yksittäisten työntekijöiden tehtäviin ja yhteiseen toimintakulttuuriin, yhteiseen tapaan tehdä työtä. Kaikkien on siis samaan aikaan opittava jotain uutta!

Myös tukea on saatavana ja sitä kannattaa ottaa vastaan. Tukea antavat oman esihenkilön lisäksi   henkilöstöhallinnon asiantuntijat, työterveyshuolto ammattilaisineen ja oman työpaikan työsuojeluvaltuutetut sekä luottamusmiehet. Jokaisella ryhmällä on oma roolinsa, ja kokonaisuus voi olla sirpaleinen, mutta kokonaisuudesta löytyy monta tapaa tukea yksittäistä työntekijää tai työyhteisöä.

Ja aina voit olla yhteydessä oman ammattiliittosi työ- ja virkasuhdeneuvontaan.